Australian Open 2018, faza pe tușă. Ziua 3: Cuplul Begulescu și Andrea Petkonvingi

micbun

  • Irina Begu și Monica Niculescu ies la simplu, dar merg mai departe la dublu
  • Cuplul Mergea/Zimonjic începe cu stângul parteneriatul. Pierd în două seturi la Lopeji
  • După revenirea de la simplu, Sorana Cîrstea trece în turul 2 și la dublu, alături de Beatriz Haddad Maia
  • Vești bune și dinspre Raluca Olaru, dublistă de meserie. Împreună cu Olga Savchuk trece în turul 2
  • Rafa Nadal mai câștigă un meci. Tot fără mâneci, tot în 3 seturi
  • Karlovic trece de Sugita într-un meci lung și plin de ași. 12-10 în decisiv
  • Puștanul Shapovalov a fost aproape, dar Tsonga și AO-ul sunt prieteni vechi. Francezul câștigă

Ne-a certat un cititor ieri că nu am scris nimic despre meciul lui Del Potro. Un altul, că acordăm prea mult spațiu românilor. În mod normal, reproșurile astea ar fi scos la iveală placa cu ”dai vreun ban să citești ce scriu eu acilișea, Viorele, de mă tragi  de urechi?”. Dar, de data asta, aleg drumul de sus, cum ar spune englezul; și explic pe înțelesul tuturor, chiar și al lui Denis Alibec, că știu că mai dă câte un refresh la site-ul ăsta: se joacă peste 30 de meciuri pe zi numai la simplu, să scriem despre toate nu se poate. Iar cât privește românii, să dea Ăl de Sus și duhul Janei Novotna să ni-i țină în concurs cât mai mult, ca să avem ce aplauda. Așa. Destul cu explicațiile.

Ce zi tâmpită, fiți atenți. Ai noștri și-au cam luat-o în barbă la simplu, dar la dublu au mai dres busuiocul și cimbrișorul.

Aceste texte îți sunt oferite de:

MAREBUN

Florin Mergea/N. Zimonjic – F. Lopez/M. Lopez: 2-6, 4-6

Începem turul de forță cu un meci de dublu, de data asta. Florinel și Zimonel se află la abia al doilea turneu jucat împreună și au avut bafta să dea în primul tur de campionii ăștia bronzați. Previzibil, au pierdut. Lopejii joacă împreună de mult timp și au turnee mari câștigate. Marc chiar i-a frânt inima lui Mergea în finala Olimpiadei de la Rio, când s-a luat de mână cu Nadal și au luat aurul după 3 seturi mai epuizante ca un discurs djokovian.

Embed from Getty Images

E de salutat faptul că Mergea și-a găsit, în sfârșit, un partener potrivit. Potrivit, în cazul lui, înseamnă mai bun decât el, mai matur decât el, mai de succes decât el. Pentru că, de-a lungul vremii, lui Florică nimic nu i-a convenit la perechile sale din teren. Iar când începea să nu-i mai convină, aveam grijă să aflăm de la el imediat, citind presa. Ba i se părea lui că nu-s de nivelul său (Draganja), ba că nu vor să progreseze deloc (Bopanna), ba că nu comunicau suficient pe teren (Aisam-Ul-Haq Qureshi). Singurul pe care l-a dorit fierbinte a fost Tecău, care însă are un parteneriat stabil cu JJ Rojer și, oricum, știe că Mergea e un pic diliu.

Ultimul partener al lui Florin a fost Adrian Barbu, un semi-amator pe care Mergea voia să-l crească și să câștige slamuri cu el. Dar nici cu ăsta n-a mers treaba, că l-au depistat pozitiv la un control anti-doping. Teoria mea este că omul nu se dopa, ci se droga sistematic ca să-l suporte pe Mergea. În principiu, jobul de partener de dublu al lui Mergea e la fel de nesigur ca cel de Prim-Ministru în România, și oricare din noi ar avea, teoretic, o șansă să-l ocupe.

 

Irina Begu – Petra Martic: 4-6, 6-7

Poate vă întrebați: ”cum naiba să o bați pe Makarova, iar apoi să pierzi imediat la Martic?”. Păi, e simplu. Begu și toate româcele astea la care ne place să căscăm gura muncesc enorm pentru victoriile lor; problema este că și celelalte jucătoare fac la fel. Reminder pentru păreriști: în tenis, doar prima sută face profit, restul se descurcă cum pot. Deci, să nu ne mirăm că nivelul e ridicat la vârf și că se caftesc fetele, parte-n parte și-n orice combinată. Astăzi, locul 32 și-a luat-o de la locul 81. Nu e nicio dramă, nu e nicio surpriză IMENSĂ, cum le place televiziunilor să abereze între calupuri publicitare la coniac și colebil.

Embed from Getty Images

 

Raluca Olaru/O. Savchuk – K. Kozlova/Y. Putintseva: 6-3, 6-3

Raluca Olaru este printre cele mai bune jucătoare de dublu din lume. A 49-a, mai exact. Ar putea fi și mai sus dacă și-ar aminti să joace de plăcere, că oricum are o carieră în TV asigurată după tenis. Sunt oameni care fac, de ani de zile, carieră și bani vorbind despre tenis, pe sticlă. Și-ți vine să-i pândești când ies din studio să le dai cu cadrul rachetei în cap. Nu știu dacă ați ascultat-o pe Raluca explicând chestii din sportul ăsta, dar, comparându-o cei sus-menționați, e ca și când i-ai pune pe Pleșu și Pleșan să dezbată temeiurile existenței.

Revenind la meciul de azi, să salutăm, mai întâi de toate, faptul că ”ale noastre” au venit în Australia în formula asta. În WTA, sunt și mai puține cupluri solide decât la băieți, vasăzică dublul o treabă complexă. Nu la fel de complexă ca frizura doamnei Viorica de la Roșiori, dar pe-acolo.

Au fost două seturi rapide, în care Raluca și Olga nu și-au pierdut serviciul decât o dată. Spre deosebire de funcționarii români, care nu și-l pierd niciodată.

 

Benoit Paire/Hugo Nys – S. Gonzalez/J. Peralta: 6-4, 0-6, 6-2

Stați linștiți, nu o am luat-o razna să vă povestesc despre un meci anonim de dublu. Vreau doar să vă arăt giful de mai jos și să vă zic două vorbe despre Paire. Tipul joacă, zilele astea, alături de Hugo Nys, un prieten de-al lui. Greu de zis dacă e bun de ceva, că Ben își alege partenerii de dublu după aceleași criterii după care-și alege partenerele (sic) de dublu: să se distreze el. Și e un pic amuzant că Hugo Nys ăsta a decis să se mute la Monte Carlo, deși n-a câștigat din tenis, până la 27 de ani, decât vreo sută și ceva de mii de euro. E ca și când te-ai muta din Ojasca la București ca să stai pe ajutorul de șomaj.


Sorana Cîrstea/B.H. Maia – V. Kudermetova/A. Sabalenka: 6-2, 6-2

După ce ieri a dat titlul superbei noastre cronici, Sori a mai făcut o surpriză azi: merge mai departe și la dublu, alături de Beatriz Haddad Maia. Braziliencele sunt rare în tenisul de top, mai rare chiar decât cărțile, acasă la Djokovic.

Embed from Getty Images

Și este cu atât mai mișto victoria asta pentru că a fost obținută în fața Sabalenkăi. Dacă nu știți prea multe despre ea, să știți asta: zbiară. În tenis, există mai multe feluri de a țipa, când mingea și racheta intră-n contact. Le vom descrie pe scurt și vom reveni mai pe larg într-o lucrare de doctorat:

  1. Țipătul de joc. Comun precum hoția printre parlamentari, acesta are un nivel acustic scăzut și ajută jucătorul sau jucătoarea să-și găsească ritmul și cadența la respirație.
  2. Țipătul de context. Nivel acustic acceptabil, se ivește în anumite momente ale jocului, în general când intensitatea rally-urilor și miza în set cresc. Halep este printre fetele care apelează la el.
  3. Țipătul bezmetic. Adică Sharapova. De-ți vine să ieși în Piața Victoriei să protestezi.
  4. Ei bine, țipătul Sabalenkăi este peste toate astea. E atunci când dai sonorul la minumum, dar tot îți trezește copiii. Și vecinii. Și pe hipsterii ăia care merg cu cortul să vadă aurora boreală.

De altfel, în meciul de simplu, cu Ash Barty, publicul australian, galant și râgâitor de bere cum îl știm, chiar a început s-o maimuțărească. Unde vă credeți, nașpariilor, pe Ghencea?

Irina Begu/Monica Niculescu – M. Baroni / A. Petkovic: 6-7, 6-3, 6-2

Înca una caldă de la fetele noastre. Irina tocmai pierduse dimineața, Monica ieșise din primul tur, erau libere să-și vadă de dublu. Iar victoria asta vine într-un context bun de tot; că-n februarie avem meciul de Fed Cup (cu Canada, de la Cluj), iar dublul s-ar putea să fie jucat chiar de #Begulescu.

Petkovic era după o super victorie la Kvitova, în primul tur. După meci, a zis ceva de genul ”dacă victoria asta era în finală, aș fi alergat goală prin Melbourne Park, probabil. Dar nu-i, așa că-s mai chill”. Pentru cititorii noștri activi pe Instagram: Andrea chiar mai pune câte o poză… dezvelitoare pe contul ei, deci mai lăsați dracului Facebookul ăla!

Ivo Karlovic – Yuichi Sugita: 7-6, 6-7, 7-5, 4-6, 12-10

Nu se poate cronică fără doctorul Ivo, deci trebuie să spunem câteva lucruri și despre el. Jucătorii din circuit au oroare de meciurile cu el și-l înjură pentru felul în care practică sportul lor nobil. Pe de altă parte, e hâtru și e genial, cu un umor nebun, așa că nu veți citi niciun cuvânt urât despre el.

Ivo scoate din mânecă, în medie, 20 de ași pe partidă. Ca să vă dați seama ce înseamnă asta, Pițurcă sau Șumudică nu lucrau cu mai mult de 5 sau 6, în vremurile lor bune. De fapt, asul este pentru Ivo cum e fake newsul pentru Evz: zilnic, previzibil, super lucrativ.

Embed from Getty Images

Astăzi, i-a luat ceva mai mult timp să-și ducă meciul la final, că nu mai are nici el 36 de ani, dar a scos-o la liman și de data asta. Mingile au mușcat tușa cu aplomb, mai ceva ca votanții pesedeului momeala, iar Ivo devine, la 38 de ani și 11 luni, cel mai bătrâior tenismen care ajunge în turul 3 la Australian Open, în ultimii 40 de ani. Prin anii 70, Ken Rosewall reușea aceeași chestie, la vârsta de 44 de ani. Ehe, istorie.


Alte bunătăți de luat la bord

Gilles Simon a trebuit să spună stop în meciul cu Pablo Carreno Busta, că-l durea coapsa. La conferința de presă, a fost întrebat cum de a venit singur, neînsoțit de echipă sau anturaj. Cică: ”păi nu, că am vreo 4 inși la mine-n cap, e ok. Uneori jucăm și cărți”. C’est drôle.

Rafa Nadal n-a stat la povești cu Leo Mayer și l-a bătut în 3. Faza amuzantă e că după meci s-a plâns de căldură. El, Rafael ”Prefer să am soarele deasupra capului” Nadal.  Sărăcuțu n-o fi obișnuit. Minus 12 grade înțeleg că-s în Baleare acum.

Marta Kostyuk, liceanca de care vă spuneam ieri, a mai trecut un tur. Vă aduncem aminte că are mai puțini ani de viață decât au unii vizite la DNA: 15. Azi, a bătut-o pe Olivia Rogowska în două seturi și a devenit, astfel, cea mai tânără domniță în turul 3 la un slam, de la Lucic Baroni încoace (1997). Și cea mai tânără de la Australian Open, de la Martina Hingis încoace (1996).

Alize Cornet a trecut de Julia Goerges în două seturi. Asta după ce se plângea în gura mare, pe Twitter, că aplicația turneului e cam de cacao. Nu poți să vezi updateuri, scoruri, nimic. Putain, fix it, frate!

Embed from Getty Images

Meciuri de văzut la Australian Open în ziua a patra (joi, 18 ianuarie)

Ana Bogdan – Yulia Putintseva
Sorana Cîrstea – Lucie Safarova
Simona Halep – Eugenie Bouchard
Anastasija Sevastova – Maria Sharapova

Gael Monfils – Novak Djokovic
Roger Federer – Jan-Lennard Struff
Juan Martin del Potro – Karen Khachanov
Tomas Berdych – Guillermo Garcia

micbun

Codruț este fan declarat al lui Federer, dar îi iubește pe ascuns pe toți jucătorii de tenis, mai ales pe cei care joacă în WTA. Se pricepe la fotbal, inginerie atomică și cherestea. Atunci când nu urmărește competițiile sportive, face abdomene, gătește și bea bere. De cele mai multe ori în același timp.

Un Comentariu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.