Despre cronici

Aceste texte s-au născut din nevoia de a privi sportul prin ochii celor care încă văd doza de joacă dintr-o minge. Într-o perioadă în care sportul înseamnă mai degrabă business decât întrecere și uneori mai mult marketing decât valoare, încercăm să restabilim egalitatea de pe teren aruncând în joc sarcasm, ironie și satiră.

Adică elementele care ne readuc aminte prin cuvinte că, în fond, sportul rămâne un joc. Indiferent de câte miliarde de euro se topesc la foc mic în cazanele celor care-l păstoresc.

Mircea a început să scrie cronici hâtre în 2014. Dintr-o combinație de joacă și nevoie de evadare. La cererea cititorilor, acestea s-au mutat din 2015 de pe Facebook pe acest blog. Apoi, tot la cererea cititorilor, au continuat să existe an după an, competiție după competiție.

Cronicile nu acoperă toate sporturile și toate competițiile, pentru că aceste texte rămân complementare activității principale a lui Mircea, cea de jurnalist auto. Însă faptul că echipa de cronicari și editorialiști s-a îngroșat în timp cu oameni cu creioane și creiere ascuțite ne ajută să continuăm să povestim într-un stil neobișnuit ceea ce vedem că se întâmplă pe teren.

Am scris și scriem cu umor despre fotbal, despre tenis, despre handbal, despre lupte greco-romane, despre atletism, despre gimnastică, despre canotaj și despre scrimă.

Am fost și suntem citiți, tot cu umor, de sportivii despre care scriem.

Joaca de-a cuvintele nu va egala niciodată efortul pe care-l depun sportivii pentru a ajunge să se lupte pentru titluri și medalii cu cei mai buni adversari din lume. Dar poate să îl completeze.

Am scris despre bucuria succesului, dar și despre dezamăgirea eșecului. Despre zâmbetul sportivului care câștigă, dar și despre lacrimile celui învins. Am privit sportul din toate direcțiile ca să-i găsim toate sensurile, iar la final am concluzionat că pentru cei care urmăresc sportul, acesta se rezumă la emoție. Iar o cronică se rezumă la cât de bine reușesc cuvintele să completeze imaginile.

Uneori, reușim să facem asta și cititorii ne sunt alături: peste 90.000 de oameni au citit cronica succesului Simonei Halep la Roland Garros și textul scris după finala câștigată de Simona la Wimbledon 2019, iar povestea finalei US Open din 2018 a fost accesată de peste 80.000 de cititori.

În doar 24 de ore.

Vei găsi în cronici o doză sănătoasă de creativitate, comparații și construcții lexicale inedite sau metafore inventive. De cele mai multe ori, cronicile sunt cu sport, nu despre sport. Lucru care rezonează atât cu oameni pasionați care respiră sport, cât și cu cititori care nu au mai consumat sport scris în ultimii ani.

Nu știm unde vom ajunge cu aceste texte și cât timp vor exista.

Până atunci, noi regăsim plăcerea de a scrie în joacă despre joacă, dumneavoastră regăsiți plăcerea de a citi.

Asta va rămâne înțelegerea noastră până la capăt.


Au semnat texte pe acest site:

Mircea Meșter
Andrei Manțog
Codruț Baciu
Andreea Cioboată
Adrian Georgescu
Toma Nicolau
Andrei Crăciun
Radu Hângănuț
Ana Barton
Nic Popescu
Dănuț Lungu
Paul Lascu
Ionuț Axinescu
Daniel Popescu


De-a lungul anilor, și-au asociat numele cu aceste cronici branduri precum:

Porsche (Grand Slam-urile de tenis din 2018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 + turneele Winners Open, Transylvania Open și Porsche Tennis Grand Prix Stuttgart).
2Performant (Turneele de tenis Masters / WTA1000 și Euro 2024)
Nissan (UEFA Champions League 16/17, 17/18, 18/19, 19/20)
Volvo (Euro 2016, Preliminariile Euro 2020)
Toyota (JO Paris 2024)
Epson (Euro 2020)
Orange (Liga 1)
Renault (JO Rio 2016)
Eurosport (Wimbledon 2017)
Promenada (CM de Fotbal 2018)
Nerds & Words (Melancronici)

O parte din încasări este donată în scopuri caritabile.


Ne găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.