Sofia Kenin – Ana Bogdan: 7-5, 6-2

Beijing, joci jing


Și cum stăteam noi într-o rână și ne concentram pe piața neagră a coperților de caiete la începutul școlii (râdeți voi, da’ coperțile au fost ca drojdia pe vremuri de cârcalac), oamenii de la 2Performant ne scriu out of nowhere: „Ce faceți, băieți? Gata de Asian Swing?”

Ne-am adus aminte brusc de faptul că anul ăsta nu terminăm sezonul de cronici imediat după US Open, cum se întâmpla până acum. Pentru că turneele Masters și WTA1000 continuă și după ce americanii au înghițit ultima îmbucătură de hotdog. Doar că se mută înspre sud-estul Asiei, acolo unde Beijing, Shanghai și Wuhan ne învață să ne trezim la 6 dimineață să vedem tenis. Cu tribune cam goale în primele tururi, că sună mingea aia de parcă-i dinamită în Sala Palatului, dar acu’ nu le pot falsifica chiar pe toate băieții ăștia.

Așadar, am răspuns imediat la mesaj, de parcă ne pregătisem din timp: „Păi da’ bineînțeles că suntem pregătiți, nu suntem noi profesioniști? Uite, ca să intrăm în formă ne-am uitat la Laver Cup, chit că n-am înțeles absolut nimic din turneul ăla, parcă-i Nations League din fotbal”.

Deci ne-am tras pe noi peste pijamalele alea bune, de turneu, am căutat pe televizoare unde naiba vedem China Open de la Beijing și la 6 dimineața, într-o zi de miercuri aparent ca oricare alta, am pornit uzina.

După calculele noastre vreo trei săptămâni de acum înainte veți avea cronici în fiecare zi, scuze că vă deraiem de la inundații și zacuști. Pentru că turneele din China se întrepătrund – fac overlapping, cum zic corporatiștii. De exemplu, Beijingul începe azi cu turneul fetelor, un WTA1000, iar peste câteva zile încep și băieții, doar că turneul lor e un ATP500, deci mai puțin bani, mai puține vedete, mai puțină carne de vită la grill, vă descurcați și cu paste, v-am pupat. Acel ATP 500 se termină în timp ce fetele încă vor juca, iar imediat după va începe Shanghai (tot în timp ce fetele continuă turneul de la Beijing), care e un Masters adevărat (despre care vom și scrie). Iar după ce fetele termină cu Beijingul, se apucă de Wuhan fix în mijlocul turneului în care băieții prăjesc pui Shanghai. Între toate astea, Simona Halep se pregătește să tragă din nou fir din mohair într-un turneu ceva mai ferit pe același fus orar, deci cu un sfert de ochi stăm și-nspre acolo, ca un cameleon cu strabism. 

Lintao Zhang/Getty Images

N-ați înțeles nimic, probabil. Nici noi. Asta și pentru că site-urile oficiale ale turneelor din China sunt pe lângă subiect. Dar important e că tenisul s-a reîntors cu pedala la fund pe aici, pentru că-n ultimii ani s-a luat o pauză ca să se lămurească oamenii ce se poate și ce nu se poate mânca din ce atârnă prin piețele de acolo. Dar fiți pe pace, we got this. Nici nu mai contează unde se joacă și de ce se joacă: dacă e ceva important vă ținem la curent – follow @Meșter pe Facebook și abonați-vă aici, pe site, la cronici. Să le primiți pe mail.


Vrei să primești notificare cu fiecare cronică în momentul publicării?


Bun. Prima zi de Beijing WTA1000, prima înfrângere românească. Într-o ploaie de retrageri de ultim moment (Iga a decis să nu vină din motive personale, probabil pentru că i s-a stricat cozorocul, iar Nănașa a zis ceva de abdomen, dar acolo se pot întâmpla multe, nu ne băgăm), Ana Bogdan a avut de tras azi cu Sofia Kenin în primul tur, dar de ieșit i-a ieșit jocul doar o jumătate de set, cât s-a ținut de americancă. 

Lintao Zhang/Getty Images

Una dintre jucătoarele care au cam diluat în ultimii ani ideea că dacă iei un Slam ești jucătoare mare, Kenin joacă încă din inerția amintirii acelui Australian Open din 2020 din care reținem mai degrabă faptul că imediat după a început panica pe infecțioase decât că s-a jucat tenis. A variat între vârful tenisului și mijlocul butoiul în ultimii 4 ani, iar acum e undeva între locul 100 și 200, încercând să-și repare altimetrul. 

Robert Prange/Getty Images

Ana, în schimb, și-ar dori să aibă de ce să se agațe mental când își caută reperele. A noastră a coborât din Top 100, încearcă să se regăsească sportiv și personal citând din clasici pe Instagram, dar jocul strălucește doar pe perioade scurte de timp. Azi, de exemplu, Ana avea șanse reale să câștige dacă tenisul se juca într-un set până la 4. A început cu break pe serviciul Sofiei, dar ăsta a fost vârful absolut al jocului Anei de azi. De aici, americanca și-a recuperat serva, apoi s-a mers cap la cap până la 6-5 pentru a lor. De aici, Ana a alunecat inexplicabil pe stânci, deși înainte cu o secundă se juca prin poieniță. Iar trei break-uri ale Sofiei în setul al doilea au trimis ciocanul în capul cuiului.

Mâine continuăm cu Irina, Jaqueline și Gabriela, toate cățărate în primul tur, dar venind din diverse zone sociale ale tenisului, cum am zice. Irina cu clasament înghețat, Gabi din calificări, Jaq pe baza clasamentului. 


Cronicile de la Beijing, Shanghai și Wuhan îți sunt oferite de 2Performant.


A jucat fotbal 12 ani doar pentru a avea pe ce să dea vina ulterior pentru că s-a îngrășat. Acum joacă tenis la nivelul tălpii de șlap. Mare fan al tuturor echipelor defuncte din România, deci mizați pe el pentru o analiză obiectivă, pentru că practic nu are ce să mai piardă. În cealaltă viață e jurnalist auto și-i stresează pe toți obligându-i să-și lege centurile de siguranță.

Un Comentariu

  1. Ahhhh coperți, zacuști….de mult n-ați mai fost atât de mustos ( că deh e și vremea mustului….) Mulțam si așteptăm următoarele cronici si cronicari!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.